Gör ditt eget bingo

Hur kan man tillverka sitt eget bingospel? Det är väldigt enkelt och alla kan göra detta. Det behöver inte heller kosta så mycket. Vill man köpa så kan man oftast hitta det i en välsorterad leksaksaffär eller i en nätbutik. Men ska man nu göra det själv så är det busenkelt att få till.  Vill man spela med 75 nummer som är bland det vanligaste, kan det göras på många sätt.

Bygg ditt eget bingospel

Vi börjar med nummer. För att spela bingo behöver vi 75 nr från 1-75 som ska dras. Man kan skriva nummer på många saker och vi kan skriva på något så enkelt som på papper. Ta en kraftigt papper, har man inte kartongpapper så leta i skafferiet. Fungerar fint med en kartong från till exempel ett corn flakes-paket. Klipp 75 lika stora bitar där ni sedan skriver alla nummer på. Lägg dom sedan i en plastbunke eller liknande. Vi kan också använda små träkulor. Det får man köpt i hobbybutiker för en billig peng. Eller varför inte pingisbollar, dom är lätta att skriva på och billiga i storpack. Kan vara bra om skålen man ska lägga sina nummer i inte är genomskinlig. Lägg en handduk över så man inte ser vilket nummer man ska dra. Viktigt att man inte lägger tillbaka dom nummer man har dragit i skålen före man har en vinnare. Har man en nyare mobil så kan man också lasta ner en nummergenerator och ställa in den på 75 nummer, enkelt och smidigt.

Gör dina egna bingobrickor

Brickor finns att skriva ut från nätet. Det går också fint att göra en egen tabell i Word och skriva ut. Men vill man göra dom själv är ju det en supertrevlig aktivitet som också kan hålla barnen sysselsatta i timmar. Brickan vi ska göra ska innehålla 25 rutor, 5×5 rader och ovanför kan man skriva ordet B I N G O.

  • På rad B lodrätt ska man välja nummer mellan 1-15.
  • På andra raden med bokstaven I så väjer man 16-30.
  • Rad N har nummer 31-45.
  • Rad G nummer 46-60.
  • Sist men inte minst rad O med nummer 61-75.

Man kan välja att lämna mittenrutan utan nummer och rita dit något trevligt. Gör man det så räknas mittenrutan som vilket nummer som helst. Det är viktigt att alla brickorna är olika och att man försöker att göra brickorna så fina som man kan. Det ser trevligare ut då.  Om man ritar och skriver på ett vanligt papper kan det vara bra att klistra det på en bit tjockare papper eller kartong när man är färdig. Då håller det längre. Brickorna ska ju återanvändas efter varje omgång och kanske bytas mellan spelarna, så vi duttar inte med en penna. Vi markerar dragna nummer med vad vi har hemma. Varför inte makaroner eller bönor, det finns säkert något i skafferiet som kan funka. Vill man lägga ner lite mer tid på brickorna så ta en eftermiddag och gå ut i skog och mark och leta efter fina stenar som man kan måla i fina färger. Eller varför inte till stranden för att leta snäckor. Ett hemmagjort bingospel är ju också en supertrevlig present till någon man tycker om.

Låt alla vara delaktiga

Vi väljer en som ska ropa ut nummer till varje spelomgång, detta kan man ju turas om att göra. Först med 1 rad får ett trevligt litet pris. Priser kan man göra själv eller köpa in för en billig peng. Det kan vara vad som helst, och det behöver ju inte vara dyra saker. Man spelar för att det är roligt. Varför inte påskbingo där man vinner påskägg eller julbingo där man vinner julpynt.

Är man och campar på ett trevligt ställe med vacker natur en helg så varför inte en bingorunda. Den behöver inte vara så lång,  och alla mår bra av att röra på sig. Istället för frågor så är varje station ett par nummer. Den som har minst nummer kvar efter avslutad runda slipper att fixa maten och kan gå och bada istället.

Det man ska tänka på när man anordnar bingo hemma är vem som ska spela. Är det bingo med familjen så tänk på barnen så att dom också kan ha roligt. Ropa inte nummer med för korta mellanrum. Låt barnen ta god tid på sig att hitta sitt nummer utan att känna stress. Där måste också priserna speglas i ålder på alla deltagarna. Spelar man ett kompisgäng så kan man göra det lite annorlunda. Korgar med god mat eller vin är populära vinster.

När det sedan gäller antal nummer på brickorna så är 75 nummer bara ett förslag. Detta bestämmer man självklart själv.