Bingolotto

Detta kära program som har tagit hela Sverige med storm. Dom som var med och spelade Bingolotto när det var som störst på i mitten på 90-talet kommer säkert ihåg hysterin. I mitten på veckan började man tänka på att man nog borde köpa en Bingolott innan lotterna tar slut. När över 2 miljoner svenskar skulle sätta sig i TV-soffan på lördagskvällen med en Bingolott att dutta på, då var det bäst att vara ute i god tid. Ofta tog lotterna slut hos förhandlarna innan TV-programmet skulle sändas.

Succén bakom Bingolotto

Det kan nog med säkerhet sägas att Leif ”Loket” Olsson var den programledare som bidrog till att programmet blev så populärt. När svenskarna lärde känna ”Loket” som programledare i 1989 steg tittarsiffrorna för varje program. I början så sändes Bingolotto på en lokal TV-station i Göteborg.

Men det är inte Loket som ska ha äran för att ha startat Bingolotto. Det är det Gert Eklund som ska ha. Gert Eklund är född 1944 och var aktiv inom idrotten i Göteborg. Han spelade ishockey och var målvakt i Göteborgslaget Bäcken HC. Han var också aktiv i klubbens bingoverksamhet.  År 1988 så fick han idén efter att ha sett ett danskt TV-program liknande det som skulle bli hela Sveriges Bingolotto. Han startade Kållevisionen i 1989, och det första programmet sändes lokalt i Göteborg samma år. Det var Kållevisionen, Gert Eklunds egen TV-kanal som startade det populära programmet. Det gick inte så bra i början och Gert Eklund tryckte lotterna själv till dom första programmen. Han trodde i början att det inte skulle bli någon större succé, men han fick snabbt ändra uppfattning. Gert Eklund bor idag i Spanien och kan leva ett gott liv efter Bingolottos braksuccé.

Bingolotto har äntligen premiär

Efter att Bingolotto sänts lokalt en period var det dags att lansera i hela Sverige. Den 19 oktober 1991 hade programmet premiär i TV4. Man tryckte försiktigt upp 75 000 lotter, men det visade sig snabbt att det var alldeles för få. Lotterna såldes snabbt ut, och många besvikna spelare blev utan lott. I nästa omgång tryckte man upp 170 000 lotter – och dom såldes lika snabbt. Så var bollen i rullning och det tog inte lång tid innan 300 000 lotter trycktes upp till det populära TV-programmet. Dom högsta tittarsiffrorna programmet har fått är 3,145 miljoner. Det var uppesittarkvällen den 23 december 1995. Avsnittet var stjärnspäckat med fina artister som Kicki Danielsson, Siw Malmqvist och Christer Sjögren bland många andra. Även om spelet gång var roligt och spännande i sig, går det inte att förneka att bra musik var en av de saker som också bidrog till programmets popularitet. I programmet deltog ofta populära dansband som husorkester. Även utländska artister som Smokey, Bonnie Tyler, Andrea Bocelli och David Bowie med flera har varit gäster i programmet.

Programledare i Bingolotto

Leif ”Loket” Olsson var programledare från 1991 till 1999. Efter honom gjorde  Lasse Kronér entré i programmet. Han blev snabbt en populär programledare och absolut en värdig efterföljare. Lasse höll på fram till 2004. År 2001 hade programmet 10-års jubileum och det sändes direkt från Lisebergshallen. Till programmets ära hade man gjort om pariserhjulet till världens största spelhjul med 150 miljoner i prispotten. Leif ”Loket” Olsson gjorde ett välkommet återbesök och även Gert Eklund var gäst i programmet.

Bingolottos upp- och nedgångar

När Lasse Kronér slutade i 2004 tog ”Loket” över igen i 8 avsnitt tills en ny programledare var på plats. Lotten föll på folkkära Gunde Svahn som höll på fram till 2005 när Rickard Olsson tog över programmet. Han blev snabbt lika populär och det behövdes för tittarsiffror och omsättning dalade. Man var tvungen att komma på något snabbt. Tillsammans med Bonnier Gaming lanserade man nätbingo i 2006. Då kunde man enkelt köpa bingolotter som man kunde skriva ut själv. Men det räckte inte, Bingolotto fortsatte att minska i popularitet. År 2008 flyttade man spelet från lördag till söndag och man bytte även kanal och det började sändas från TV4plus. Det var nog inte det smartaste man kunde göra för tittarsiffrorna sjönk till det lägsta på länge, under 100 000. Då bestämde sig även Rickard Olsson att sluta, och man var än en gång tvungen att tänka om.

Det var nog när Lotta Engberg blev programledare som programmet ökade i popularitet igen. Det har varit många programledare efter ”Loket” och Lasse Kronér, och dom skall ha kredit för att göra programmet och bingo så populärt. Ingvar Oldsberg har varit med ett par gånger och artister som Linda Bengtzing har gästat som programledare bland andra. Många varianter och jubileumsprogram har det varit med åren och Bingolotto är fortfarande ett väldigt populärt program, och hösten 2018 var det dags för Rickard Olsson att ta över programmet igen.