Bingohistoria

Det var nog egentligen en slump som gjorde att vi började spela bingo. Detta spel kom till Sverige i början på 60-talet och har efter det omfamnats av oss svenskar. Vi har nog alla spelat bingo någon gång. Bingo har rötter så långt tillbaka som 1500-talet i Italien, men det var först i 1920 som dagens form av bingo började spelas i USA. En man vid namn Hugh J. Ward skapade spelet som det spelas idag för att användas på karnevaler. Han var smart att ta patent i 1933 och publicerade då en bok med regler.

Först med bingo i Sverige

Det var en idrottsklubb som var först med bingo här i Sverige. Det var Gunnarstorps IF som introducerade detta 1961 i ett försök att få in mer pengar till klubben. Succén var ett faktum och det tog inte lång tid förrän spelet spelades i hela Sverige. I slutet av 60-talet så spelades bingo på runt 500 platser i vårt avlånga land. Inte så konstigt, det är socialt, lätt att förstå och väldigt spännande och roligt. Många idrottsklubbar och andra föreningar såg en möjlighet att dra in en slant för att finansiera sina aktiviteter. Men tyvärr så fanns det också oseriösa aktörer som såg sin chans och detta ledde till att i 1974 så tog länsstyrelsen över lotteritillstånd från polisen. Det blev inte lika enkelt att få tillstånd. Idag är det lotteriinspektionen som ger tillstånd till klubbar och föreningar att ha bingo som aktivitet.

Bingohallar då och nu

Olika sätt att spela bingo på finns och ett vanligt sätt i en lång period var att gå till en bingohall. Bingohallarna finns på både mindre orter och i större städer. Fram till 1989 när Bingolotto började sändas i TV, först lokalt i Göteborg och sedan rikstäckande två år senare, var det populärt att gå till en bingohall och spela bingo i gott sällskap. Det är fortfarande populärt men antalet bingohallar har minskat och i år 2000 fanns det runt 100 st.

Idag finns det olika aktörer som driver bingohallar och Idrottens bingo är en av dem. Dom har idag runt 20 hallar. Den största aktören är Svebico som har över 60 bingohallar i hela Sverige. Den största bingohallen i Sverige ligger i Göteborg. Bingo Grand på Kungsgatan har öppet nästan alla dagar hela året och en återkommande bingovärd är Leif Loket Olsson.

Spela olika varianter av bingo

En rolig variant av bingo är bilbingo. Det kan arrangeras på stora ytor som parkeringsplatser, industriområden eller en vacker äng. I Halland är bilbingo populärt men det arrangeras också på olika ställen i hela Sverige. Istället för att ropa bingo så tutar man med biltutan när man får bingo. På nätet finns vissa kalendrar att tillgå för att hitta när närmaste bilbingo är i just ditt område.

Gåbingo arrangeras ofta av idrottsföreningar och det är ett bra sätt att komma sig ur soffan och ut i friska luften. Lite motion har vi alla gott av. Det fungerar på det sättet att istället för en fråga så är varje station ett nummer. Och har du tur när rundan är slut så har du bingo.

Bingo kan också integreras i lek. På många förskolor finns det färgglada brickor med figurer och symboler. En rolig variant kan vara bingo i gympan, så kallad gympabingo. Där ska barnen göra en övning innan dom får se sitt nummer som kan ligga någonstans i salen. Ja, möjligheterna är oändliga. I grundskolan finns ofta olika bingo brädspel både i klassrum och i fritidslokaler. Det är en rolig och spännande aktivitet.

Bingo hemma

Att spela bingo hemma med familjen i soffan eller vid köksbordet och det har det gjorts långt innan Bingolotto gjorde sitt inträde. Vi bjuder in vänner och grannar och spelet kan köpas i olika affärer eller tillverkas själv. Priset kan vara en korg med lite god mat som man skramlar ihop till. Det behöver ju inte nödvändigtvis vara höga penningsummor som högsta vinst. Vi spelar för att det är en trevlig aktivitet en lördagskväll och blir ofta till en tradition. Att spela spel har man gjort i alla tider och det är inte att förneka att bingo är ett av dom mest spelade spel i hela världen. Det har ju spelats sedan 1500-talet – det måste kallas succé!